Laddstationer

Laddstationer till elbilar


 

I takt med att antalet elbilar växer finns det också mer behov av ladd-infrastruktur både för privat och allmänt bruk. För att göra det enklare för dig som kund att välja rätt produkt till era ändamål så levererar Idola en bekymmersfri och nyckelfärdig lösning oavsett om du är privatkund eller bostadsrättsförening.
Det är livsviktigt att det blir rätt för allas säkerhet. laddstationen fungerar som en säkerhetsprodukt som garanterar en trygg och säker laddning.
Det är även bra om husets elanläggning ses över för att veta om det finns förutsättningar för installation av laddstationen.

Tänk på att...

VÄLJA RÄTT LÖSNING

 

Den finns en uppsjö av alternativ när det kommer till att välja rätt laddstation.
Det är viktigt att tänka på  att en laddstation måste ha minst 16A säkring oavsett om du väljer 1-fas eller 3-fas Laddstation. Detta innebär ofta att hela eller stora delar av kapacitet för huset kan gå åt att ladda bilen, vilket i sin tur betyder att huvudsäkringen riskerar att lösa ut och att huset blir strömlöst.

FRAMTIDSSÄKRA

 

Utvecklingen av elbilar är på frammarsch därför gäller det att blicka framåt när man väljer laddstation. Gör en investering som du är nöjd med på längre sikt. Vi på Idola rekommenderar att du tänker på samma sätt som vid större renoveringar för fastigheten och planera för en anläggning som ska fungera på längre sikt. Fördelen att ha 3-fas laddstation är att en 3-fasbil behöver mindre ampere per fas för att ladda bilen, vilket ger bra möjligheter att framtidssäkra laddningen.

 

INSTALLERA LASTBALANSERING

 

Genom att installera ett lastbalanseringssystem till din anläggning säkerställs det att befintliga el-abonnemang inte behöver uppgraderas. Effekten till laddarna ställs automatiskt ned om effektbehovet skulle vara så högt att huvudsäkringen riskeras att lösa ut.


LADDEFFEKTER OCH SÄKRINGSSTORLEK

 

Själva laddstationen gör om växelström till likström som ska skickas till batteriet som sitter inbyggd i bilen. Olika biltyper laddar olika fort

  • Hybrider har en laddare med en maxkapacitet av 3,7kW (16A) 1-fas, vilket motsvarar en laddning på cirka 2mil/h. 
  • Rena elbilar har en kapacitet från 7,4kW (cirka 4mil/h) till 11kW (cirka 5mil/h) som standard. Vissa bilmodeller kan ta upp till 22kW (cirka 11mil/h).

 

Förenklat sagt, bilar med kortare räckvidd brukar ha 1-fasladdning och bilar med längre räckvidd oftast har 3-fasladdning.

Idola Cloud - Automatisk debiteringstjänst


Med vår automatiska debiteringstjänst för bostadsrättsföreningar och samfälligheter har det aldrig varit enklare att få en rättvis debitering av den förbrukade elen. Varje användare debiteras automatiskt för sina laddade kilowattimmar (kWh), helt utan administration.

ANVÄNDARNA

 

Personen som önskar nyttja föreningens laddstationer beställer hem ett RFID-tagg via nätet. Vid beställningen anger användaren vilken förening hen tillhör samt registrerar sitt betal- eller kreditkort.


Användaren får RFID-taggen hemskickat i sin brevlåda. För att aktivera laddningen i en av föreningens laddstationer ”blippar” användaren sitt RFID-kort mot laddstationen och laddningen aktiveras. För varje kWh användaren laddar debiteras hen direkt från sitt registrerade betal- eller kreditkort.


Varje användare tilldelas även ett användar-inlogg där användaren via sin telefon, surfplatta eller dator bland annat kan övervaka pågående laddning och se sin personliga laddhistorik.


Registrera dig på: cloud.idola.se


Kostnad för användarna:

  • 79 kr/månad, helt utan bindningstid.
  • Kostnaden per kWh som bestäms av anläggningsägaren + 25 öre/kWh i transaktionsavgift.
  • 100 kr per RFID-tagg

Samtliga priser anges inklusive moms.


 

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR

 

Bostadsrättföreningen eller samfälligheten beställer laddstationer inklusive installation och driftsättning av Idola Solkraft. I samband med överlämning av anläggningen tilldelas styrelsen ett administrations-inlogg. Via detta inlogg har styrelsen full översikt över laddstationerna samt kan administrera vilka som ska ha möjlighet att nyttja anläggningen. Det är också i administrations-inlogget styrelsen sätter priset per kWh..


IInga löpande kostnader för föreningen:

  • 0 kr/månad för tjänsten.
  • Inga transaktionsavgifter.
  • Inga övriga kostnader.


Inkomster för föreningen:

  • Intäkterna från användarnas totala förbrukning betalas in till föreningens konto en gång per kvartal.